Protectie retea 220V AC

Autor: Iulian Magirescu

Contact:  constructiielectronice@gmail.com

Prezentare


Rareori se intampla sa avem o pana de curent datorata unor probleme de mentenanta ale furnizorului de electricitate. Pana de curent nu poate afecta buna functionare a echipamentele electronice aflate la consumatorul casnic. Insa, atunci cand furnizorul de elctricitate reface pana de curent, datorita consumului redus pe retea in acel moment, pe retea pot sa apara supratensiuni de scurta durata, supratensiuni ce pot sa distruga echipamentele electronice mai pretentioase. Desigur, problema poate fi rezolvata folosind un circuit de protectie la supratensiune.

Un circuit pe cat de simplu, pe atat de util, care protezeaza echipamentele electronice doar de supratensiunile care pot sa apara la revenirea tensiunii de 220V AC, este prezentat in continuare.

Intrarea circuitului se conectaza la reteaua de 220V AC, iar la iesirea acestuia, printr-o priza multipla, se conecteaza echipamentele electronice (TV, DVD Player, PC, etc.). Se apasa scurt push button-ul, moment in care releu anclaseaza. Prin contactele releului se alimenteaza consumatorii conectati la iesirea circuitului si totodata se mentine releul alimentat. Cand se produce pana de curent, releul ramane fara tensiune de alimentare si deconecteaza consumatorii. La revenirea curentului electric, releul neputandu-se alimenta, consumatorii raman deconectati, fiind protejati de acel moment cand apare supratensiunea. Pentru anclasarea releului, se apasa push button-ul.

Constructie

Schema electrica


Componente
     REL. = releu 220 V AC x 1 buc.
     Push button x 1 buc.