Cheie electronica cu cartela telefonica

Autor: Iulian Magirescu

Contact:  constructiielectronice@gmail.com

Prezentare

Descriere
Cartela telefonica este în prezent, ceva banal. O folosim atunci când dorim sa realizam convorbiri telefonice de la un telefon public. Pe cartela exista un credit preplatit, iar când acest credit s-a epuizat, cartela telefonica nu mai are nicio întrebuintare. Pur si simplu cartela se arunca la “gunoi”. Cu putina imaginatie, cartela telefonica - cu sau fara credit - poate fi utilizata ca cheie electronica. De exemplu, o putem utiliza într-un sistem electronic care limiteaza accesul persoanelor într-un anumit loc, cum ar fi controlul accesului într-o cladire sau armarea si dezarmarea unui sistem de alarma. Si exemplele pot continua. Cartela de telefon este de fapt o memorie EEPROM (Electrically Erasable Programmable Read-Only Memory) cu o capacitate totala de 128 de biti. Aceasta memorie poate fi citita serial, bit cu bit. Primii 64 de biti sunt folositi pentru identificarea cartelei: compania de telefoane (Romtelecom in cazul nostru), numarul de serie, fabricantul cartelei, anul emiterii si tipul de cartela. Acesti 64 de biti identifica în mod unic o cartela. Numerele de serie ale cartelelor sunt distincte, adica nu pot exista doua cartele cu acelasi continut ai celor 64 de biti. Deci, în concluzie, putem folosi o cartela telefonica pe post de “cheie”, folosindu-ne de informatia celor 64 de biti .

Circuitul se poate folosi într-un sistem de tip control acces. Se pot utiliza pe post de “cheie” pana la sase cartele telefonice fara credit (sunt bune si cele care mai au credit). Principala componenta a aplicatiei este microcontrolerul PIC 12F629. Pentru a putea citi datele de pe o anumita cartela, microcontrolerul este interfatat cu un cititor de cartele. Cartela ce urmeaza a fi recunoscuta se introduce în cititor, iar microcontrolerul citeste datele de pe cartela si le compara cu datele memoratate anterior. Circuitul este prevazut cu un buton pentru stergerea memoriei, astfel putandu-se memora alte cartele, ori de cate ori se doreste. Cartela recunoscuta are ca rezultat anclansarea releului. La rândul lui, releul comanda functia pentru care este utilizat: actionarea unei yale electromagnetice, armare si dezarmarea sistemului de alarma, control acces interfon etc.). Releul ramâne anclansat atât timp cât cartela valida este în cititor.

Date tehnice
     Tensiunea de alimentare: 5V
     Se pot memora maxim 6 cartele
     Buton stergere memorie, ptr. rememorarea cartelelor
     LED indicator pentru cartela valida in cititor
     Iesire releu: 0,5 A, N.O.
     Dimensiune PCB: 4 cm x 4,1 cm

Constructie


Schema electricaKit electronic - Cheie electronica cu cartela telefonica (kit lipit si testat)

Date tehnice
     Tensiunea de alimentare: 5V
     Se pot memora maxim 6 cartele
     Buton stergere memorie, ptr. rememorarea cartelelor
     LED indicator pentru cartela valida in cititor
     Iesire releu: 0,5 A, N.O.
     Dimensiune PCB: 4 cm x 4,1 cm

Componente kit
   1x Kit asamblat, lipit si testat

Kit-ul Cheie electronica cu cartela telefonica poate fi obtinut de la autor, scriind la adresa constructiielectronice@gmail.comPrezentare video