Apelator/Comunicator GSM 1

Autor: Iulian Magirescu

Contact:  constructiielectronice@gmail.com

Prezentare

Descriere
Apelator/comunicator GSM utilizeaza reteaua de telefonie mobila GSM, indiferent de operator (Vodafone, Orange sau Cosmote). Acesta, daca se conecteaza la un sistem de alarma (locuinta, automobil) deja existent, apeleaza un numar de telefon, atunci cānd se declanseaza alarma. Iesirea kit-ului se conecteaza la tasta de apelare a telefonului utilizat, iar cand intrarea kit-ului este pusa la masa, se inchide circuitul electric al tastei de apelare, astfel telefonul va efectua un singur apel catre numarul memorat. Deasemenea, apelator/comunicator GSM, printr-un apel telefonic, poate semnaliza producerea unui eveniment (inundatie, incendiu, scurgeri de gaz, caderea tensiunii de retea, server oprit, instalatia de aer conditionat oprita, generator de curent oprit, īncalzirea centrala oprita, intrare īn zona interzisa etc.). Functia de apelare telefonica a apelatorului este identica cu cea a comunicatorului, de aceea īn jargonul tehnic, temenul de apelator telefonic si cel de comunicator sunt identice. Cānd sistemul de alarma la care s-a conectat apelator/comunicator GSM, sau cānd un senzor devine activ pentru ca s-a produs un eveniment (inundatie, incendiu, scurgeri de gaz, caderea tensiunii de retea, server oprit, instalatia de aer conditionat oprita, generator de curent oprit, īncalzirea centrala oprita, intrare īn zona interzisa etc.), apelator/comunicator GSM initiaza un apel telefonic (doar o data) catre numarul de telefon memorat īn telefon (numarul poate fi memorat oricānd de catre utilizator, prin actionarea unui push button aflat īn circuit), dupa care apelatorul trece īn starea anterioara, adica īn asteptare. Apelul ajunge la destinatar, fara ca apelator/comunicator GSM sa ceara confirmare si fara sa se transmita mesaj vocal sau tonuri audio. Apelul ramāne activ pāna cānd apelantul respinge apelul sau este īntrerupt de retea. Nu este necesar sa se raspunda la apel, ci este suficient ca numarul sim-ului de la apelator sa fie afisat pe ecran. Afisarea numarului de la apelator/comunicator GSM pe ecranul telefonului destinatar, comunica de fapt starea sistemului de alarma: alarma declansata sau s-a produs un eveniment. Īn timp ce apelul este initiat, destinatarul poate anula apelul prin „respingere apel”. Datorita acestei modalitati (apelare-respingere apel) cheltuielile de comunicatie sunt minime. Apelator/comunicator GSM are nevoie de o cartela SIM valida, cu credit minim, sau abonament, necesar doar pentru a putea initia apeluri. Apelurile initiate de apelator/comunicator GSM nu consuma credit! Din punct de vedere al utilitatii, utilizarea apelator/comunicator GSM este utila celor ce doresc sa fie la curent, oriunde si oricānd, cu posibilele evenimente de interes personal. Acest kit trebuie conectat cu un telefon mobil, pentru a putea fi folosit ca apelator/comunicator GSM.

Date tehnice
     Circuitul este compatibil cu orice telefon mobil
     Tensiunea de alimentare: de la 3V la 5,5V (din telefon sau alta sursa)
     Consum de curent redus: 0,5 mA (6 mA cand apeleaza)
     Apelul poate fi initiat doar pentru un singur numar
     Numarul care trebuie apelat poate fi schimbat oricand, actionand un push button
     Apelul se face o data
     Conectarea acestui circuit la un telefon mobil necesita interventia in telefon
     Dimensiune PCB: 5,5 x 3,5 cm

Constructie


Schema electrica
Componente
     R1 = rezistor 10 K
     C1 = condensator electrolitic 10 uF
     IC1 = Microcontroler PIC 10F202 (programat)
     D1 = Dioda 1N4148
     K1 = Mini push button
     RELEU = Releu reed 5V

Modul de conectare

FUNCTIONARE(fara a intra īn detalii)
Componenta de baza a circuitului apelator/comunicator GSM este microcontrolerul PIC10F202, pe 8 biti, cu memorie program de tip Flash, cu un consum foarte redus. Pinul 5 al acestuia este configurat ca iesire, iar pinul 4 este setat ca intrare, unde R1 (10K) "trage" intrarea la plusul alimentarii. Programul scris īn memoria Pic-ului foloseste o bucla care verifica permanent starea intrarii IN (pin 4). Cānd intrarea IN este pusa la masa, programului iese din bucla si actioneza, prin pinul 5, de trei ori, la interval de aproximativ o secunda, releul reed, de 5V, iar la rāndul lui, releul, prin contactul normal deschis (OUT), īnchide circuitul electric al tastei de apelare al unui telefon mobil. Deoarece īntreg circuitul consuma extrem de putin, circuitul poate fi alimentat din telefon. Condensatorul electrolitic C1 (10 uF) decupleaza alimentarea, iar D1 (1N4148) protejeaza microcontrolerul de tensiunea inversa de autoinductie generata de bobina releului.

TESTARE(fara a conecta kit-ul cu telefonul mobil)
-conectati un instrument de masura care masoara continuitatea (digital sau analogic, ohmetru sau un buzer), la bornele lui CON1, apoi alimentati circuitul cu o tensiune continua cuprinsa īntre3V si 5V (se pot folosi doua baterii de 1,5V AAA sau AA). Scurtcircuitati timp de o secunda, bornele lui CON2. Daca montajul functioneaza, instrumentul de masura va indica o continuitate , urmeaza o pauza de o secunda, apoi o alta indicatie de continuitate, o alta pauza, si ultima indicatie de continuitate. Daca scurtcircuitati iarasi bornele lui CON2, aceasta succesiune se va repeta

CONECTAREA CIRCUITULUI CU TELEFONUL MOBIL
-circuitul este compatibil cu orice telefon, īnsa pot exista si exceptii. Pentru a ne asigura ca telefonul este compatibil, faceti urmatoarea verificare: tastati un numar, oricare, apoi apasati tasta de apelare (tasta cu un telefon verde). Asteptati sa se initieze apelul, dupa care īl anulati (apasati tasta cu telefon rosu). Acum, urmeaza testul decisiv: apasati tasta de apel (tasta cu un telefon verde) de 2 ori consecutiv, moment īn care numarul tastat anterior va fi apelat. Īn cazul īn care nu se īntāmpla acest lucru, telefonul nu poate fi folosit, daca da, atunci treceti la pasul urmator.
-se desface telefonul, pentru a avea acces la tasta de apelare. Se elimina parte metalica care īnchide circuitul electric al acestei taste, atunci cānd aceasta este actionata fizic. Pe cele doua portiuni metalice care formeaza circuitul electric al tastei de apelare, se lipesc (folositi un letcon de putere redusa) doua fire izolate īntre ele, fire care se vor conecta cu circuitul, la CON1.
-cu telefonul desfacut, identificati contactele care vin īn contact cu acumulatorul telefonului, marcate cu + si -. Langa aceste contacte, pe PCB, identificati doua portiuni metalice de mici dimensiuni. Pe aceste portiuni, cu un voltmetru masurati tensiunea, care trebuie sa fie egala cu cea a acumulatorului, si retineti polaritatea tensiunii masurate. Aici, lipiti (folositi un letcon de putere redusa) doua fire izolate īntre ele si tinānd cont de polaritatea pe care anterior ati verificat-o, conectati aceste fire la circuit, la CON1, borne marcate cu + si -. Asamblati telefonul, apoi introduceti acumulatorul acestuia. Daca aceasta operatie vi se pare dificila, atunci puteti alimenta circuitul dintr-o sursa de alimentare externa de 3-5V.

PROGRAMAREA NUMARULUI DE TELEFON
-la final, dupa ce ati realizat operatia de conectare la telefon si la sistemul de alarma sau un senzor, urmeaza ultima operatie, cea de programare a numarului de telefon care va fi apelat de apelator/comunicator GSM. Cu telefonul pornit, tastam numarul dorit, apoi apasam scurt push button-ul K1, moment īn care apelul se va initia. Gata, numarul dorit a fost programat.

CONECTARE APELATOR/COMUNICATOR GSM LA UN SISTEM DE ALARMA
- apelator/comunicator GSM se poate conecta la un sistem de alarma sau un senzor oarecare si apeleaza nr. de telefon dorit, atunci cānd sistemul de alarma sau senzorul respectiv īnchide un contact normal deschis. Atentie! Legatura īntre apelator/comunicator GSM si sitemul de alarma sau senzor, trebuie sa fie separata galvanic. Daca nu exista aceasta separare, conectarea apelator/comunicator GSM se va face printr-un releu adaptor, ca īn desenul de mai jos.

          Kit electronic - Apelator/Comunicator GSM 1 (kit lipit si testat)

Date tehnice
     Circuitul este compatibil cu orice telefon mobil
     Tensiunea de alimentare: de la 3V la 5,5V (din telefon sau alta sursa)
     Consum de curent redus: 0,5 mA (6 mA cand apeleaza)
     Apelul poate fi initiat doar pentru un singur numar
     Numarul care trebuie apelat poate fi schimbat oricand, actionand un push button
     Apelul se face o data
     Conectarea acestui circuit la un telefon mobil necesita interventia in telefon
     Dimensiune PCB: 5,5 x 3,5 cm

Componente kit
   1x Kit asamblat, lipit si testat
   Nu este inclus telefonul mobil!

Kit-ul Apelator/Comunicator GSM 1 poate fi obtinut de la autor, scriind la adresa constructiielectronice@gmail.comPrezentare video