Detector de radiatii

Autor: Iulian Magirescu

Contact:  constructiielectronice@gmail.com

Prezentare

Introducere
Undele electromagnetice sau radiatia electromagnetica sunt fenomene fizice īn general naturale, care constau dintr-un cāmp electric si unul magnetic īn acelasi spatiu, si care se genereaza unul pe altul pe masura ce se propaga. Īn functie de frecventa sau lungimea de unda cu care radiatia se repeta īn timp, respectiv īn spatiu, undele electromagnetice se pot manifesta īn diverse forme. Spectrul radiatiilor electromagnetice este īmpartit dupa criteriul lungimii de unda īn cāteva domenii, de la frecventele joase spre cele īnalte:
    radiatiile (undele) radio,
    microunde,
    radiatii hertziene,
    radiatii infrarosii,
    radiatii luminoase,
    radiatii ultraviolete,
    radiatii X (Röntgen),
    radiatii Gamma.

Dupa proprietatile pe care le au radiatiile emise de substantele naturale, sunt de trei tipuri: Alfa, Beta, si Gamma, denumite astfel dupa primele trei litere din alfabetul grec.

a) Radiatia Alfa are putere de patrundere foarte mica, fiind formata din particule cu sarcina pozitiva si masa; experientele efectuate de Rutherford au aratat ca particulele alfa sunt nuclee de heliu. Radiatiile alfa sunt formate din grupuri de particule cu energii bine determinate.

b) Radiatia Beta are putere de patrundere mai mare decat radiatiile Alfa. Ele sunt formate din electroni sau pozitroni. Radiatiile Beta sunt emise cu toate energiile posibile cuprinse intr-un interval larg; zicem ca spectrul energetic al radiatiilor Beta este un spectru continuu. Radiatiile Beta au un spectru discret, nu sunt emise de nucleu ci provin din invelisul de electroni care inconjoara nucleul.

c) Radiatia Gamma are cea mai mare putere de patrundere si nu este deviata de campuri electrice sau magnetice. Aceasta radiatie este de natura electromagnetica si are lungimea de unda foarte mica. De regula, radiatia Gamma insoteste radiatia Alfa si Beta.

Descriere
Detectorul detecteaza radiatiile Alpha, Beta si Gamma. Detectia este semnalizata acustic. Tubul folosit pentru detectie este SBM-20.

Date tehnice
     Tensiunea de alimentare: Baterie AA - 1,5V
     Semnalizarea acustica a prezentei radiatiei
     Dimensiune cutie: 6,5 cm x 12,5 cm

ConstructieComponente
     Tub Geiger Muller = SBM-20
     Traductor de sunet piezoelectric
     Modul convertor de tensiune (400 V C.C.)
     Soclu baterie AA
     Baterie AA - 1,5V
     Intrerupator