Monitorizarea apartamentului prin reteaua GSM

Autor: Iulian Magirescu

Contact:  constructiielectronice@gmail.com

Prezentare


O situatie frecvent intalnita este nevoia de a tine sub observatie un apartament, o garsoniera, o casa de vacanta, o magazie, un depozit sau chiar un autoturism. Altfel spus, nevoia de a monitoriza accesul persoanelor neautorizate intr-o incapere pe care o consideram importanta.

Cel mai simplu, practic si eficient mod prin care putem monitoriza accesul persoanelor neautorizate intr-o incapere este notificarea prin apel telefonic folosind reteaua GSM. Notificare prin apel telefonic inseamna ca ori de cate ori cineva intra sau iese din incaperea monitorizata, vom primi un apel pe telefonul mobil, apel care este netaxabil, deoarece nu trebuie sa raspundem acestui apel.

Asadar, un exemplu: Am o garsoniera. Singura cale de acces este usa, ferestrele nu intra in calcul pentru ca locuiesc la etajul trei. Deasupra usii montez un contact magnetic, acesta fiind conectat cu un circuit care comanda un telefon mobil. Cand plec de acasa actionez un comutator, pentru a activa circuitul ce actioneaza telefonul mobil atunci cand usa se deschide. Cand nu sunt acasa, stau linistit pentru ca pot sa stiu oriunde si oricand, pe telefonul mobil, daca un strain mi-a spart casa. Daca sunt apelat, sun la politie. Simplu, practic si foarte folositor!

Pentru a monitoriza o incapere este nevoie de: un contact magnetic, un comutator simplu, un telefon mobil (orice marca) cu SIM valid pentru a putea initia apeluri, si un circuit electronic. Circuitul electronic actioneaza telefonul mobil pentru a apela un singur numar de telefon, atunci cand contactul magnetic este actionat de deschiderea usii.

Constructie

Schema electrica


Componente
     R1 = rezistor 10 K
     C1 = condensator electrolitic 10 uF
     IC1 = Microcontroler PIC 10F202 (programat)
     D1 = Dioda 1N4148
     K1 = Mini push button
     RELEU = Releu reed 5VFUNCTIONARE(fara a intra īn detalii)
Componenta de baza a circuitului apelator/comunicator GSM este microcontrolerul PIC10F202, pe 8 biti, cu memorie program de tip Flash, cu un consum foarte redus. Pinul 5 al acestuia este configurat ca iesire, iar pinul 4 este setat ca intrare, unde R1 (10K) "trage" intrarea la plusul alimentarii. Programul scris īn memoria Pic-ului foloseste o bucla care verifica permanent starea intrarii IN (pin 4). Cānd intrarea IN este pusa la masa, programului iese din bucla si actioneza, prin pinul 5, de trei ori, la interval de aproximativ o secunda, releul reed, de 5V, iar la rāndul lui, releul, prin contactul normal deschis (OUT), īnchide circuitul electric al tastei de apelare al unui telefon mobil. Deoarece īntreg circuitul consuma extrem de putin, circuitul poate fi alimentat din telefon. Condensatorul electrolitic C1 (10 uF) decupleaza alimentarea, iar D1 (1N4148) protejeaza microcontrolerul de tensiunea inversa de autoinductie generata de bobina releului.

TESTARE(fara a conecta kit-ul cu telefonul mobil)
-conectati un instrument de masura care masoara continuitatea (digital sau analogic, ohmetru sau un buzer), la bornele lui CON1, apoi alimentati circuitul cu o tensiune continua cuprinsa īntre3V si 5V (se pot folosi doua baterii de 1,5V AAA sau AA). Scurtcircuitati timp de o secunda, bornele lui CON2. Daca montajul functioneaza, instrumentul de masura va indica o continuitate , urmeaza o pauza de o secunda, apoi o alta indicatie de continuitate, o alta pauza, si ultima indicatie de continuitate. Daca scurtcircuitati iarasi bornele lui CON2, aceasta succesiune se va repeta

CONECTAREA CIRCUITULUI CU TELEFONUL MOBIL
-circuitul este compatibil cu orice telefon, īnsa pot exista si exceptii. Pentru a ne asigura ca telefonul este compatibil, faceti urmatoarea verificare: tastati un numar, oricare, apoi apasati tasta de apelare (tasta cu un telefon verde). Asteptati sa se initieze apelul, dupa care īl anulati (apasati tasta cu telefon rosu). Acum, urmeaza testul decisiv: apasati tasta de apel (tasta cu un telefon verde) de 2 ori consecutiv, moment īn care numarul tastat anterior va fi apelat. Īn cazul īn care nu se īntāmpla acest lucru, telefonul nu poate fi folosit, daca da, atunci treceti la pasul urmator.
-se desface telefonul, pentru a avea acces la tasta de apelare. Se elimina parte metalica care īnchide circuitul electric al acestei taste, atunci cānd aceasta este actionata fizic. Pe cele doua portiuni metalice care formeaza circuitul electric al tastei de apelare, se lipesc (folositi un letcon de putere redusa) doua fire izolate īntre ele, fire care se vor conecta cu circuitul, la CON1.
-cu telefonul desfacut, identificati contactele care vin īn contact cu acumulatorul telefonului, marcate cu + si -. Langa aceste contacte, pe PCB, identificati doua portiuni metalice de mici dimensiuni. Pe aceste portiuni, cu un voltmetru masurati tensiunea, care trebuie sa fie egala cu cea a acumulatorului, si retineti polaritatea tensiunii masurate. Aici, lipiti (folositi un letcon de putere redusa) doua fire izolate īntre ele si tinānd cont de polaritatea pe care anterior ati verificat-o, conectati aceste fire la circuit, la CON1, borne marcate cu + si -. Asamblati telefonul, apoi introduceti acumulatorul acestuia. Daca aceasta operatie vi se pare dificila, atunci puteti alimenta circuitul dintr-o sursa de alimentare externa de 3-5V.

PROGRAMAREA NUMARULUI DE TELEFON
-la final, dupa ce ati realizat operatia de conectare la telefon si la sistemul de alarma sau un senzor, urmeaza ultima operatie, cea de programare a numarului de telefon care va fi apelat de apelator/comunicator GSM. Cu telefonul pornit, tastam numarul dorit, apoi apasam scurt push button-ul K1, moment īn care apelul se va initia. Gata, numarul dorit a fost programat.

CONECTARE APELATOR/COMUNICATOR GSM LA UN SISTEM DE ALARMA
- apelator/comunicator GSM se poate conecta la un sistem de alarma sau un senzor oarecare si apeleaza nr. de telefon dorit, atunci cānd sistemul de alarma sau senzorul respectiv īnchide un contact normal deschis. Atentie! Legatura īntre apelator/comunicator GSM si sitemul de alarma sau senzor, trebuie sa fie separata galvanic. Daca nu exista aceasta separare, conectarea apelator/comunicator GSM se va face printr-un releu adaptor, ca īn desenul de mai jos.

          Kit electronic - Monitorizarea apartamentului prin reteaua GSM (kit lipit si testat)

Date tehnice
     Circuitul este compatibil cu orice telefon mobil
     Tensiunea de alimentare: de la 3V la 5,5V (din telefon sau alta sursa)
     Consum de curent redus: 0,5 mA (6 mA cand apeleaza)
     Apelul poate fi initiat doar pentru un singur numar
     Numarul care trebuie apelat poate fi schimbat oricand, actionand un push button
     Apelul se face o data
     Conectarea acestui circuit la un telefon mobil necesita interventia in telefon
     Dimensiune PCB: 5,5 x 3,5 cm

Componente kit
   1x Kit asamblat, lipit si testat
   Nu este inclus telefonul mobil!Kit-ul Monitorizarea apartamentului prin reteaua GSM poate fi obtinut de la autor, scriind la adresa constructiielectronice@gmail.comPrezentare video