Releu de impuls digital

Autor: Iulian Magirescu

Contact:  constructiielectronice@gmail.com

Prezentare

Descriere
Un releu este acel dispozitiv format dintr-o bobina si una sau mai multe perechi de contacte. Cand prin bobina acestuia circula curent electric, contactele se inchid daca sunt normal deschise sau se deschid cand sunt normal inchise. Asadar, starea contactelor ramane modificata doar daca bobina releului este permanent alimentatata cu curent electric.

Releul de impuls este de fapt un releu care isi modifica starea atunci cand i se aplica pentru scurt timp, o tensiune. Altfel spus, releul memoreaza ultima stare, adica anclanseaza cand primeste un impuls, si declanseaza cand primeste un alt impuls. Functia acestui releu este foarte utila pentru comanda de la distanta, din diferite puncte de amplasament, a unor corpuri de iluminat sau alti consumatori, prin butoane cu revenire, interconectate prin doar 2 fire. De exemplu, daca folosim relul de impuls pentru a alimenta un circuit de iluminat, la prima apasare a unui buton iluminatul se aprinde, iar la urmatoarea apasare pe acelasi buton sau pe un altul, iluminatul se stinge. In prezent sunt foarte raspandite releele de impuls cu mecanism.

Releul de impuls digital este un circuit electronic care inlocuieste releul de impuls cu mecanism. Circuitul electronic cupleaza un releu cand un buton cu revenire este actionat, si decupleaza acelasi releu la o noua actionare a aceluiasi buton. Avantajul acestui circuit este ca poate fi folosit intr-un sistem centralizat tip home automation. Un alt avantaj este pretul, cu mult mai mic fata de cel al unui releul de impuls cu mecanism. Releul de impuls digital este imun la zgomote electrice, lungime firelor de legatura neecranate dintre butoane si circuit fiind nelimtata.

Date tehnice
     Intrarea circuitului este imuna la zgomote electrice
     Tensiunea de alimentare: 12V (nu mai mult de 15V)
     Consum redus de curent in repaus
     Iesire bidirectionala pentru sistem home automation
     Dimensiune PCB: 6,2cm x 4,7cm

Functionare


Principala componenta a acestui circuit este IC1 (CD4017), un numarator Johnson configurat prin D2 (1N4148), ca bistabil. Impulsurile pozitive ajung la numarator prin intrarea CLK (pin 14) a acestuia, dupa ce sunt amplificate si inversate de Q1 (BC557). Astfel, bistabilul (IC1) isi schimba starea ori de cate ori pe intrarea CLK apar impulsuri pozitive de tensiune. Tranzistorul Q1 este pus la masa prin optocuplorul OK1 (PC817), de fiecare data cand sunt actionate push-butoanele conectate la intrarea IN a circuitului (pin2 de la optocuplor). In final, IC1 actioneaza releul K1 (12V), prin tranzistorul Q2 (2N2222). R6 si C2 reseteaza IC1 la aplicarea tensiunii de alimentare. LED1 indica starea circuitului, ON sau OFF. Punctul de conexiune dintre colectorul lui Q2 si releul K1 este configurat ca port IN/OUT, si se utilizeaza cand releul de impuls este instalat intr-un sistem centralizat cu microcontroler. Circuitul pune portul IN/OUT la masa cand releul de impuls este ON, si la +Vcc cand este OFF. In cazul in care din exterior, portul IN/OUT se pune la masa, releul de impuls trece in ON. Circuitul se alimenteaza cu 12V.

Constructie

Schema electrica
Kit electronic - Releu de impuls digital (kit lipit si testat)


Date tehnice
     Intrarea circuitului este imuna la zgomote electrice
     Tensiunea de alimentare: 12V (nu mai mult de 15V)
     Consum redus de curent in repaus
     Iesire bidirectionala pentru sistem home automation
     Dimensiune PCB: 6,2cm x 4,7cm

Componente kit
   1x Kit asamblat, lipit si testat

Kit-ul Releu de impuls digital poate fi obtinut de la autor, scriind la adresa constructiielectronice@gmail.com