Telecomanda GSM pentru Desktop PC

Autor: Iulian Magirescu

Contact:  constructiielectronice@gmail.com

Prezentare

In situatia in care dorim sa accesam Desktop PC-ul de pe un Smartphone, folosind orice aplicatie gen "remote desktop", este necesar ca Desktop PC-ul sa fie pornit. In cazul in care Desktop PC-ul este oprit, putem ruga pe cineva care se afla langa PC, sa porneasca PC-ul sau putem porni PC-ul, de la distanta, folosind acelasi Smartphone. In acest din urma caz, pornirea de la distanta a PC-ului se poate face printr-un apel telefonic initiat de pe Smartphone, catre un telefon mobil care este conectat printr-un circuit, la power switch-ul PC-ului.

Cu acest circuit conectat la un telefon mobil se poate doar porni, de la distanta, prin reteaua GSM, de la orice telefon, Desktop PC-ul. Pentru pornirea PC-ului se tasteaza, de la telefonul aflat la distanta, * urmat de un cod format din patru cifre (de ex. *1234). Imediat dupa tastarea codului corect, contactul NO al releului inchide circuitul butonului de pornire al PC-ului, timp de 5 secunde. Pentru a modifica codul de patru cifre, se tasteaza # urmat de vechiul cod, apoi de noul cod (de ex. #12342222). Acum, noul cod va fi 2222.

Acest circuit trebuie conectat cu un telefon mobil (orice model) folosind cablul de handsfree, iar acel telefon trebuie sa aiba o cartela activa doar pentru a primi apeluri. Dupa executarea comenzii, circuitul nu confirma utilizatorului aflat la distanta, executarea comenzii.

Date tehnice
     Tensiunea de alimentare: 12V DC
     Sarcina maxima, comandata prin releu: 7A/220V AC
     Durata actionare contact NO: 5 secunde
     Actionare cu cod din patru cifre (* cod din patru cifre)
     Posibilitatea de schimbare a codului (# cod vechi cod nou)
     Cod predefinit 1234
     Circuitul este compatibil cu orice telefon prevazut cu cablu heandsfree
     Comenzile sunt executate fara confirmare audio
     Dimensiune PCB: 4,2 x 10 cm

Functionare

Pentru transmiterea comenzilor catre acest circuit sunt utilizate tonuri DTMF. Astfel, circuitul IC3, MT 8870, care este un receptor si decodor DTMF, detecteaza tonurile DTMF care ajung la intrarea IN AUDIO, de la telefon, apoi le decodifica in format binar. LED1 se aprinde doar atunci cand codul DTMF este receptionat corect. Microcontrolerul IC1, PIC 12F629 sau PIC 12F675, din codul binar de 4 biti al lui IC3, extrage doar codul echivalent al cifrelor 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 0, *, # si, printr-un algoritm propriu, actioneaza timp de 5 secunde, releul REL1, prevazut cu un contact NO. Stabilizatorul IC2 stabilizeaza tensiunea de alimentare la 5V. Dioda D3 protejeaza circuitul la inversarea tensiunii de alimentare.

Constructie

Lipirea componentelor pe cablajul imprimant se va face tinand cont de schema electrica, dispunerea componentelor si instructiunile de asamblare si lipire. Dupa operatia de lipire se va verifica buna functionare a circuitului, astfel: cu IC3 si IC1 scoase din soclu, se alimenteaza circuitul cu 12V DC, si se verifica valoarea tensiunii de alimentare la pinul 18 al lui IC3 si pinul 1 al lui IC1, tensiune care trebuie sa fie 5V DC. Mai departe, se va verifica circuitul releului REL1, prin punerea pinului 7 al lui IC1, la +5V, operatie ce are ca rezultat anclasarea lui REL 1, daca circuitul acestuia este functional.

Atentie! Introducerea gresita in soclu al lui IC1 si IC3 duce la distrugerea ireversibila a acestora. Se conecteaza cablul de handsfree la circuit, cablu care va fi modificat asa cum se arata mai jos, iar cu alimentarea deconectata, se introduc IC1 si IC3 in soclu, apoi se alimenteaza circuitul. Jack-ul handsfree-ului se conecteaza la telefon, urmand sa se seteze, din meniul acelui telefon, nivelul sonor al tastelor la maxim. De pe telefon sa va tasta * urmat de un cod de patru cifre. Codul de patru cifre predefinit este 1234. La fiecare apasare a tastelor, daca codul DTMF este receptionat corect, LED1 se va aprinde. Dupa introducera secventei formata din * si codul de patru cifre, daca codul este corect, REL1 anclaseaza 5 secunde, iar prin contactul NO va inchide circuitul electric al butonului de pornire al PC-ului. Aceasta va avea ca efect pornirea Desktop PC-ului. Daca pana aici operatia de verificare decurge identic, atunci circuitul este functional si gata de utilizare.

Schema electricaCablajul imprimant si dispunerea componentelor (traseele sunt vazute prin transparenta)


Componente
     R1 = rezistor 330 K
     R2, R5 = rezistor 100 K
     R3 = rezistor 10 K
     R6 = rezistor 1,5 K
     C1 = condensator 10 uF
     C2, C3, C4 = condensator 100 nF
     D2, D3 = dioda 1N4148
     LED1 = LED (rosu, verde sau galben)
     Q1 = quart 3,579545 Mhz
     IC1 = PIC 12F629 sau 12F675
     IC2 = 7805
     IC3 = MT 8870
     T2 = 2N3904
     REL1 = releu 12V
     CON1, CON2 = terminal bloc 2 cai
     PCB: 4,2 x 10 cm

Modificarea cablului heandsfree

Pasul 1 - Luati handsfree-ul telefonului care urmeaza sa fie conectat cu circuitul, identificati casca audio, apoi cu handsfree-ul deconectat de la telefon, deconectati casca audio, prin taierea firului la care este conectata casca.

Pasul 2 - Cu handsfree-ul deconectat de la telefon, cele doua fire se dezizoleaza si se cositoresc, apoi, cu IC1 si IC3 scoase din soclu, se lipesc pe cablajul imprimant al circuitului, la intrarea IN AUDIO.Modul de conectareUtilizare

Circuitul se alimenteaza cu o tensiune de 12V DC bine filtrata, apoi, prin cablul heandsfree, circuitul se conecteaza cu telefonul mobil. Acesta trebuie sa aiba o cartela activa doar pentru a primi apeluri. Din meniul telefonului se seteaza volumul pentru convorbiri, aproape la maxim, cam 90%. Tot din meniul telefonului se seteaza Raspuns automat -> ON. De la un alt telefon mobil sau fix, de oriunde din lume, se apeleaza nr. de telefon al telefonului conectat la circuit, si, dupa cateva secunde, telefonul conectat la circuit va raspunde automat. Acum, pentru a executa comanda de pornire a Desktop PC-ului, se tasteaza * apoi codul de patru cifre. De exemplu *1234. Daca codul este corect, REL1 anclaseaza si timp de 5 secunde, inchide circuitul electric al butonului de pornire al PC-ului, rezultand pornirea PC-ului. Aceasta actiune nu este confirmata audio. Dupa introducerea codului se inchide apelul. Pentru schimbarea codului cu care se comanda pornirea PC-ului, se tasteaza # apoi codul vechi, apoi noul cod. De exemplu, daca vechiul cod este 1234, iar noul cod este 4321, atunci se tasteaza #12344321. Codul predifinit este 1234.Kit electronic - Telecomanda GSM pentru Desktop PC (kit lipit si testat)Componente kit
   1x Kit asamblat, lipit si testat

Kit-ul Telecomanda GSM pentru Desktop PC poate fi obtinut de la autor, scriind la adresa constructiielectronice@gmail.com