Telecomanda ON-OFF (IR) pentru iluminatul casnic

Autor: Iulian Magirescu

Contact:  constructiielectronice@gmail.com

Prezentare

Atentie! Pericol de electrocutare! Decuplati tensiunea retelei inainte de instalarea acestui circuit. Nu atingeti circuitul cand acesta se afla sub tensiune!

In mod normal, atunci cand dorim sa aprindem sau sa stingem lumina intr-o incapere, trebuie sa actionam un intrerupator. Sunt totusi situatii cand actionarea intrerupatorului este incomoda, de exemplu, atunci cand stam in fata televizorului, asezati confortabil in pat, si dorim dintr-un motiv oarecare, sa aprindem lumina. In aceasta situatie se simte imperios nevoia de a actiona de la distanta, intrerupatorul pentru aprinderea luminii. In acest caz, o solutie practica ar fi sa aprindem/stingem lumina cu aceeasi telecomanda pe care o folosim pentru TV sau DVD Player, circuitul de fata oferind aceasta posibilitate.

Circuitul aprinde sau stinge lumina, atunci cand, de la o telecomanda IR (38Khz) oarecare (TV, DVD Player, CD Player, Mediabox, Receiver satelit etc.), se apasa lung (aprox. 4 sec.) un buton oarecare. Conectarea circuitului la circuitul de iluminat se face prin 6 fire, conexiunile facindu-se la doza de distributie. Intrerupatorul cu doua pozitii se inlocuieste cu un intrerupator cu revenire. Traseul vechi (intrerupator, bec si doza) ramane acelasi. Cand nu se foloseste telecomanda, aprinderea sau stingerea luminii se face de la intrerupator: la prima apasare se aprinde lumina, iar la urmatoarea, se stinge lumina. Consumul becurilor nu trebuie sa depaseasca 400W.

Date tehnice
     Tensiunea de alimentare: 220V AC
     Sarcina maxima, comandata prin triac: 400W
     Nu necesita programarea comenzilor
     Compatibil cu orice telecomanda care emite IR pe 38 kHz
     Actionare tip bistabil
     Se conecteaza la instalatia de iluminat folosind aceleasi trasee
     Dimensiune PCB: 3,2 x 5,4 cm

Functionare

Aprinderea/stingerea luminii de la aceeasi telecomanda (TV, DVD Player, CD Player, Mediabox, Receiver satelit etc.) este posibila deoarece cand trimitem comenzi catre un echipament (TV, DVD Player, CD Player, Mediabox, Receiver satelit etc.), comenzile sunt de scurta durata (intre 1 - 2sec.), iar cand trimitem comenzi pentru circuitul de aprindere/stingere a luminii, comenzile sunt lungi (minim 4 sec.). In concluzie, circuitul de aprindere/stingere a luminii ignora orice semnal IR (38Khz) care are o durata mai mica de 4 sec. De exemplu, daca avem o telecomanda TV si dorim sa aprindem lumina, atunci apasam lung (minim 4 sec.) butonul (- volum), avand ca rezultat aprinderea luminii, iar la TV, daca acesta este pornit, coborarea volumului. Daca dorim sa stingem lumina, apasam lung (minim 4 sec.) acelasi buton (dar poate fi oricare altul), iar rezultatul va fi stingerea luminii, iar la TV, daca acesta este pornit, coborarea volumului.

Cand se apasa un buton de pe o telecomanda IR (38Khz), iesirea receptorului IR (TSOP 1738 ) trimite un tren de impulsuri la pinul 8, configurat ca intrare, al microcontrolerului PIC10F202. Microcontrolerul masoara timpul cat impulsurile sunt prezente pe aceasta intrare si cand timpul depaseste 4 secunde, pinul 5 trece in 1 logic. Astfel, grila tiristorului este polarizata pozitiv, iar becul lumineaza. O noua depasire de 4 secunde a trenului de impulsuri, detectata de microcontroler, trece pinul 5 in 0 logic, caz in care becul se stinge. De fiecare data cand se actioneaaza intrerupatorul cu revenire, pinul 3, configurat ca intrare, este pus la masa, microcontrolerul comportandu-se ca un bistabil: la prima apasare se aprinde lumina, iar la urmatoarea, se stinge lumina. Atunci cand se utilizeaza telecomenzi care au frecventa de emisie diferita de 38 Khz, este necesar sa se schimbe receptorul IR din circuit, cu un unul avand frecventa de receptie identica cu frecventa de emisie a telecomenzii.

Constructie

Schema electricaComponente
     R1 = rezistor 10 K
     R2 = rezistor 680 ohmi
     R3 = rezistor 56 ohmi/1W
     R4 = rezistor 100 ohmi
     C1 = condensator 100 uF
     C2, C3 = condensator 100 nF
     C4 = condensator 10 uF
     C5 = condensator 470nF/275Vca
     D1 = dioda 1N4007
     D2 = dioda zener DZ 5V6
     Receptor IR = TSOP 1738
     IC1 = PIC 10F202
     T1 = Triac TIC 206
     PCB = 3,2 cm x 5,4 cm
     BUTON1, BUTON2 = intrerupator cu revenire
     BEC1, BEC2 = bec 220V AC, maxim 400 W

Cablajul imprimant si dispunerea componentelor (traseele sunt vazute prin transparenta)Modul de conectare

ComponenteKit electronic - Telecomanda ON-OFF (IR) pentru iluminatul casnic (kit lipit si testat)

Date tehnice
     Tensiunea de alimentare: 220V AC
     Sarcina maxima, comandata prin triac: 400W
     Nu necesita programarea comenzilor
     Compatibil cu orice telecomanda care emite IR pe 38 kHz
     Actionare tip bistabil
     Se conecteaza la instalatia de iluminat folosind aceleasi trasee
     Dimensiune PCB: 3,2 x 5,4 cm

Componente kit
   1x Kit asamblat, lipit si testat

Kit-ul Telecomanda ON-OFF (IR) pentru iluminatul casnic poate fi obtinut de la autor, scriind la adresa constructiielectronice@gmail.com

Prezentare video